Aparatele contactless

Aparatele contactless au fost achiziționate în cadrul proiectului finanțat din fonduri Europene nerambursabile “Modernizarea transportului public în Municipiul Sibiu”.

În prezent toate autobuzele, minibuzele și autocarele Tursib sunt dotate cu aparate galbene contactless.

Acestea reprezintă o evoluție semnificativă în ceea ce privește experiența călătorilor. Ele oferă o modalitate simplă și convenabilă de achiziționare a titlurilor de călătorie direct din autobuz, utilizând cardurile bancare contactless. Astfel, călătorii pot efectua plăți rapide și sigure pentru titluri de călătorie, eliminând necesitatea de a deține sume de bani cash sau de a căuta un punct de vânzare în prealabil.

În plus, acestea permit și validarea titlurilor de călătorie deja achiziționate. Astfel, călătorii pot utiliza cu ușurință titlurile de călătorie pe care le-au obținut anterior, simplificând procesul de utilizare a transportului în comun și evitând eventualele inconveniențe.

Ce titluri de călătorie puteți achiziționa de la aparatele contactless?

  1. Bilet 60 de minute urban – 3 lei;
  2. Bilet o călătorie Păltiniș – 11 lei (din autocare).

Pașii de urmat pentru achiziţionarea titlurilor de călătorie cu cardul bancar contactless:

Apropiați cardul bancar de aparatul galben. Acesta va detecta cardul și va opera automat achiziția unui bilet ȋn valoare de 3 lei. Pe ecranul aparatului va apărea mesajul “Călătorie plăcută!  Achitat 3 RON”.

*De reţinut este faptul că aceste aparate NU EMIT BILETE TIPĂRITE.

Pentru achiziţionarea unui al doilea bilet apăsaţi tasta "+" de pe aparatul contactless şi apropiaţi din nou cardul de aparat. 

Ȋn cazul ȋn care nu doriţi un al doilea bilet şi aţi apropiat doar din greşeală a doua oară cardul de aparat, va apărea mesajul “Card deja validat pentru o persoană”. Ca atare, nu se va mai putea face o achiziţie dublă din greşeală.

Pentru informații cu privire la titlurile de călătorie disponibile pe cardul Tursib din PVC apăsați tasta "i" de pe aparat și ulterior apropiați cardul Tursib de acesta.

Plata titlurilor de călătorie de la aparatele galbene se poate face cu următoarele metode: carduri de transport contactless, carduri bancare contactless (inclusiv Revolut), smartwatch, smartphone, coduri QR.

Cum se validează titlurile de călătorie la aparatele contactless?

În cazul titlurilor de călătorie încărcate pe cardul Tursib din PVC sau de unică folosință, validarea se face prin simpla apropiere a cardului de aparat.

În cazul titlurilor de călătorie sub formă de cod QR, codul QR se poziționează în partea de jos a aparatul unde va fi scanat.

Este important de reținut faptul că toate titlurile de călătorie, cu excepția codurilor QR achiziționate din aplicația 24Pay și a biletelor clasice, tipărite pe hârtie termică (acestea din urmă se vor valida la validatoarele portocalii) trebuie validate la aparatele contactless galbene.

În situația în care ruta parcursă presupune utilizarea mai multor autobuze, titlul de călătorie trebuie validat în fiecare autobuz. În această situație mesajul afișat va fi “Transferat de pe linia x pe linia y”.

Cum se realizează controlul titlurilor de călătorie achiziționate de la aparatele contactless?

Verificarea de către inspectorii de trafic se va face fie cu un echipament special, asemănător unui telefon mobil, care va putea identifica prin scanarea cardului bancar achiziţia făcută fie prin apropierea cardului bancar de aparatul galben.

Pentru verificarea achiziţiei biletului cu card bancar, apropiaţi cardul bancar cu care aţi achiziţionat titlul de călătorie de aparatul galben. Ȋn cazul ȋn care cu cardul respectiv s-a achiziţionat cel puţin un titlu de călătorie, pe ecran va apărea mesajul: “Card deja validat ȋn data … la ora … pentru 1 persoană”. Ȋn cazul ȋn care cu cardul respectiv s-au achiziţionat mai multe bilete, va apărea numărul de bilete achiziţionate.

Precizăm faptul că procedurile şi echipamentele de vânzare şi control a titlurilor de călătorie achiziţionate cu cardul bancar respectă toate normativele GDPR şi de securitate bancară, datele de pe cardurile bancare contactless fiind ȋn siguranţă.

*Aparatele permit de asemenea în cazul unui control verificarea oricăror titluri de călătorie validate anterior, prin simpla apropiere a cardurilor Tursib de acesta sau prin scanarea codurilor QR în partea de jos a aparatului.