Persoane cu dizabilităţi

Beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun pe toate liniile, în Municipiul Sibiu, persoanele cu handicap accentuat, persoanele cu handicap grav, asistenţii personali sau însoţitorii acestora, precum şi asistenţii personali profesionişti ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Gratuitatea transportului urban cu mijloace de transport în comun pentru categoriile de persoane amintite mai sus, se acordă pe bază de cerere, depusă la sediul Serviciului Public de Asistenţă Socială (S.P.A.S), din subordinea Consiliului Local al Municipiului Sibiu. Baza de date cuprinzând beneficiarii gratuităţii la transport public va fi actualizată lunar de către personalul S.P.A.S.

Beneficiarii gratuităţii pe transportul public în comun vor putea călători cu autobuzele Tursib pe baza unei ”Legitimaţii de transport” emisă de către Serviciul Public de Asistenţă Socială.

Ȋn cazul pierderii, distrugerii sau furtului legitimaţiei, persoana cu handicap o va declara nulă într-un cotidian şi va solicita eliberarea unui duplicat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu.

Autoritățile locale împreună cu societatea de transport local Tursib iau diverse măsuri pentru a  oferi persoanelor cu nevoi speciale șansa de a adopta un mod de viață mai puțin dependent de automobil și de a folosi moduri de transport durabile (mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau transportul public).

Societatea noastră a luat măsuri pentru încadrarea mijloacelor de transport şi a staţiilor Tursib în acord cu legislaţia care protejează persoanele cu dizabilităţi. Printre acestea se numără:

Dotări în autobuzele Tursib:

 • Rampe de acces pentru urcare / coborâre cu căruciorul în / din autobuz
 • Locuri speciale în toate autobuzele pentru persoane cu mobilitate redusă
 • Afişaje luminoase în exteriorul şi interiorul autobuzului, cu numărul şi capătul de linie al traseului
 • Anunt vocal în interiorul autobuzelor (se anunţă staţia care urmează)
 • Wi-fi în toate autobuzele

Ticketing:

Ȋn staţiile de autobuz: pentru creşterea gradului de accesibilitate la achiziţionarea titlurilor de călătorie, societatea noastră a investit în 36 de automate de vânzare a biletelor, care funcţionează non-stop, montate în staţiile cu flux mare de călători.

În autobuze: POS-uri pentru achiziţionarea de bilete cu card contactless; plata biletului cu telefonul mobil.

Accesibilitatea în clădirile companiei:

 • Rampa pentru accesul cu căruciorul la sediul societăţii din strada Munchen nr. 1;
 • Rampa pentru accesul cu căruciorul la sediul Agenţiei din Sibiu, str. Calea Dumbrăvii nr. 135;
 • Serviciile pentru clienţi (casieria, emiterea şi încărcarea abonamentelor), amplasate la parter.

Informaţiile afişate în staţiile de călători

 • Orarele în staţii sunt poziţionate la o înălţime corespunzătoare, pentru a putea fi consultate de către persoanele cu statură mai joasă, sau care se află în scaun rulant.

Instruirea conducătorilor auto

 • Lunar se fac şedinte de instruire a conducătorilor auto atât pe tema siguranţei circulaţiei, completate cu sesiuni de instruiri privind:
  • Sensibilizarea conducătorilor auto ai SC Tursib SA în a oferi sprijin la accesul în autobuz a persoanelor cu mobilitate redusă;
  • Oprirea autobuzelor în alveolele din staţii aproape de bordură, pentru a oferi posibilitatea utilizării la nevoie a rampelor speciale de acces.